Löss hos barn

Lusen är en 2-3 millimeter lång parasit som lever i hårbottnen. Huvudlöss finns endast på huvudet och sprids genom nära kontakt, t ex om barnet delat mössa med någon annan. Ett tecken kan vara att barnet klagar på att det kliar mycket. Om man kammar ur barnets hår med en luskam hittar man lätt lössens droppformade ägg, som även kallas gnetter. Upptäcker man löss hos sitt barn bör man behandla så fort som möjligt. Enligt den gällande rekommendationen för avlusning är medicintekniska produkter att föredra. Orsaken är att man har upptäckt att lössen i viss utsträckning blivit resistenta mot vanliga lusmedel.

Vad kan jag göra?
Att duscha eller tvätta barnets hår mer än vanligt har ingen effekt på lössen. I stället bör man se till att flera gånger om dagen kamma barnets hår med luskam. Detta är särskilt viktigt inför skolstarten. Upptäcker man löss hos sitt barn är detta ingenting att skämmas för, utan man bör snarast meddela förskola eller skola så att spridning kan undvikas. Det finns flera receptfria produkter som hjälper ditt barn att bli lusfritt.

Vilken receptfri produkt kan jag välja?
Enligt den gällande rekommendationen ska man använda medicintekniska produkter (oljor som dödar lössen) som finns på apoteket innan man provar lusmedel. Nix (permetrin), Prioderm (malation) och Tenutex är lusmedel i form av schampo eller lösningar som man applicerar i håret. Det är viktigt att man upprepar behandlingen efter c:a sju till tio dagar för att barnet ska bli fritt från löss.

Från 6 månader kan man ge Nix (permetrin).
Från 1 år kan man ge Tenutex.
Från 2 år kan man ge Prioderm (malation).

Myndigheternas rekommendationer kring hur man bäst behandlar löss kan variera med tiden. Hör efter på ditt apotek om vad som rekommenderas just nu. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln, där även doseringsanvisningar finns.