Torra ögon

Torra ögon är en vanlig åkomma, särskilt bland äldre som har mindre produktion av tårvätska. Det är lätt hänt att man känner sig torr och trött i ögonen om man har lågt tårflöde eller vistas i miljö med torr luft. Man kan få röda ögon som svider och ögonlocken kan kännas skavande. Det finns hjälp att få mot besvär med torra ögon.
Vad kan jag göra?
Man bör försöka undvika att sitta länge framför en datorskärm eller arbeta med otillräcklig belysning. Kan man påverka luften i sin omgivning bör man se till att den är frisk och lagom fuktig. Det finns flera receptfria läkemedel och tårersättningsmedel som hjälper dig bli fri från besvär med ögontorrhet.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Tårsubstitut hjälper tillfälligt mot torra ögon, medan salvor ligger kvar i ögat och ger effekt över en längre tid. Oculac (povidon), Artelac (hydropomellos) och Viscotears (karbomer) m fl är tårsubstitut. För att dessa ska ha så god effekt som möjligt bör man droppa flera gånger om dagen. Samtliga tårsubstitut finns även som endospipetter. Fördelen med ögondroppar i endosförpackning är att de inte innehåller konserveringsmedel som kan irritera ögonen. De lämpar sig därför särskilt om man har besvär med ögontorrhet under längre perioder. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.