Löss

Lusen är en 2-3 millimeter lång parasit som lever i hårbottnen. Huvudlöss finns endast på huvudet och sprids genom nära kontakt, t ex om man lånat en hårborste, mössa eller bland barn på förskolan. Löss suger blod och orsakar då klåda. Om man kammar ur håret med luskam hittar man lätt lössens ägg, som även kallas gnetter. Upptäcker man löss bör man behandla så fort som möjligt. Enligt gällande rekommendationen för avlusning är medicintekniska produkter att föredra. Orsaken är att man har upptäckt att lössen i viss utsträckning blivit resistenta mot vanliga lusmedel.
Vad kan jag göra?
Att duscha eller tvätta håret mer än vanligt har ingen effekt på lössen. I stället bör man se till att flera gånger dagligen kamma håret med luskam. Det finns flera receptfria produkter som hjälper dig att bli lusfri.

Vilken receptfri produkt ska jag välja?
Enligt den gällande rekommendationen ska man använda medicintekniska produkter (oljor som dödar lössen) som finns på apoteket innan man provar lusmedel. Nix (permetrin), Prioderm (malation) och Tenutex är lusmedel i form av schampo eller lösningar som man har i håret. Myndigheternas rekommendationer kring hur man bäst behandlar löss kan variera med tiden. Hör efter på ditt apotek om vad som rekommenderas just nu. Då produkterna används på lite olika sätt är det viktigt att man noggrant följer instruktionerna på bipacksedeln.