Feber

Feber är kroppens eget sätt att klara av en infektion och orsakas ofta av bakterier och virus. Kroppstemperaturen stiger över 36-37 °C. Man kan även svettas och känna yrsel. Det är normalt att bli varm efter exempelvis sportande. Kvinnor kan också känna sig varmare än vanligt i samband med ägglossning. Mår man dåligt och har höjd kroppstemperatur är det troligtvis feber och det går att lindra besvären samt skynda på återhämtandet.

Vad kan jag göra?
Det kan dröja flera dagar innan febern går ner. Det är lämpligt att stanna hemma från arbete eller skola men man bör inte ligga till sängs eftersom det ökar risken för inflammation i öron och bihålor. Det är viktigt att dricka vatten ofta och man återhämtar sig dessutom snabbare om man håller relativt svalt i rummet och inte klär på sig för varma kläder. Det finns flera receptfria läkemedel på ditt apotek som ger lindring vid feber.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
De flesta smärtstillande receptfria läkemedlen på marknaden verkar även febernedsättande. Har man magproblem som t ex sura uppstötningar bör man välja ett preparat med paracetamol, exempelvis Alvedon, Panodil eller Reliv. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.