Myggbett

Bett eller stick från myggor, knott, bromsar och andra insekter kan orsaka kliande svullnader på huden. Själva myggbettet känns sällan. Däremot kliar det mycket, medan exempelvis getingstick kan vara mycket smärtsamma. Smärtan och svullnaden går över, men eftersom det kan klia under tiden är det lätt hänt att man river upp ett sår som kan bli infekterat. Vissa människor är extra känsliga eller allergiska mot insektsbett och kan få kraftiga reaktioner, särskilt efter bi- eller getingstick. Det kan till och med gå så långt att man måste föras till sjukhus, beroende på var på kroppen man blivit stucken. I de flesta fall där insektsbett orsakar klåda eller smärta kan man lindra besvären med enkla metoder.
Vad kan jag göra?
Om man är överkänslig mot exempelvis getingstick bör man ha särskild medicin med sig i beredskap. Detta gäller särskilt om man är ute i naturen där det kan vara svårt att få tag på hjälp snabbt. Det finns även flera receptfria läkemedel i form av lösningar och salvor man kan sätta på hudutslagen för att lindra klåda och smärta efter insektsbett. Produkterna skiljer sig åt, men det finns någonting mot de flesta besvär.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
After Bite samt salvor som exempelvis Hydrokortison CCS (hydrokortison) är alla klådstillande mediciner. Xylocain (lidokain) verkar lokalbedövande och kan vara särskilt användbar mot smärtande bett. Kestine(ebastin) är en tablett som motverkar klåda vid insektsbett och kan därför vara bra om man vistas i trakter med mycket mygg och knott. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.