Klimakteriebesvär

Hos kvinnor i övre medelåldern produceras mindre könshormon och detta kan medföra flera olika förändringar. Klimakteriebesvär varierar från person till person, men vanliga symtom är värmevallningar, sömnproblem, humörsvängningar, oregelbunden mens och torra slemhinnor i underlivet. Man kan själv vidta åtgärder som lindrar övergångsbesvären.

Vad kan jag göra?
Flera besvär i samband med övergångsåldern kan lindras med ändrad livsstil, kost och hygien. Det finns även receptfria läkemedel som kan hjälpa mot klimakteriebesvär.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Ovesterin (estriol) motverkar torrhet och klåda i underlivet. Ovesterin tas antingen som kräm eller vaginaltablett. Under de första två till tre veckorna tar man en dos om dagen. När besvären förbättrats kan det räcka med en till två doser i veckan. Remifemin är en tablett som kan hjälpa mot värmevallningar, svettningar, sömnstörningar och nervositet. Tabletten tas två gånger dagligen i upp till sex månader. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln