Löss hos hund

Hundar kan, precis som människor, angripas av blodsugande löss. Till skillnad från loppor kan lusen inte överleva utan nära kontakt med värddjuret. De kan inte hoppa och de kan bara livnära sig på blod från en specifik art. Alltså är hundens löss skilda från människans löss och det finns ingen risk för smitta mellan hund och hundägare. Lössen finns i pälsen och lägger ägg (gnetter) som fästs på hårstråna, nära huden. Det finns även en sorts lus som äter päls och kan orsaka kala fläckar, men den är sällsynt. Platser där lössen vanligtvis samlas är halsen, runt nosen eller bakom öronen. Lössen orsakar klåda hos hunden, som då kliar sig mer än vanligt. Detta kan leda till att hunden river upp små sår och huden kan bli infekterad. Hunden kan få hudinflammation och mjäll. Man kan hjälpa sin hund bli lusfri med enkla medel.

Vad kan jag göra?
Har man hittat tecken på att hunden har fått löss, exempelvis lusägg på golv eller i hundens korg, ska man rengöra dessa utrymmen. Borstar bör om möjligt köras i diskmaskin medan löss som finns i filtar och dynor dör vid maskintvätt. Har hunden klåda i örat kan detta bero på skabb. Då bör man ta hunden till en veterinär för närmare undersökning. För att bli av med lössen helt krävs att man behandlar hunden med lusmedel. Andra hundar som har daglig kontakt med din hund bör också genomgå behandling. Lusdödande medel finns receptfritt på de flesta apotek.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Exspot vet. (permetrin) är ett flytande läkemedel som man droppar på hundens päls, så kallat spot-on. Om det droppas mellan skulderbladen kommer medlet spridas så att hela hundens kropp täcks av ett tunt lager. Exspot vet. dödar förutom löss även loppor, fästingar och mjällkvalster. Man bör se till att katter inte kommer i kontakt med en hund som behandlas med Exspot vet., eftersom de inte tål medlet och kan bli sjuka. Frontline Comp vet. är en lösning som appliceras i hundens päls och hjälper även mot fästingar och loppor. En behandling skyddar hunden från parasiter i en månad. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.