Löss hos katt

Katter kan, precis som människor, angripas av blodsugande löss. Till skillnad från loppor kan lusen inte överleva utan nära kontakt med värddjuret. De kan inte hoppa och de kan bara livnära sig på blod från en specifik art. Alltså är kattens löss skilda från människans löss och det finns ingen risk för smitta mellan katt och kattägare. Lössen finns i pälsen och lägger ägg (gnetter) som fästs på hårstråna, nära kattens hud. Det finns även en sorts lus som äter päls och kan orsaka kala fläckar. Platser där lössen vanligtvis samlas är halsen, runt nosen eller bakom öronen. Lössen orsakar klåda hos katten, som då kliar sig mer än vanligt. Detta kan leda till att katten river upp små sår och huden kan bli infekterad. Katten kan få hudinflammation och mjäll. Man kan hjälpa sin katt bli lusfri med enkla medel.

Vad kan jag göra?
Har man hittat tecken på att katten har fått löss, exempelvis lusägg på golv eller i kattens liggunderlag, ska man rengöra dessa utrymmen. Leksaker och redskap bör om möjligt köras i diskmaskin medan löss som finns i filtar och dynor dör vid maskintvätt. Har katten klåda i örat kan detta bero på skabb. Då bör man ta katten till en veterinär för närmare undersökning. För att bli av med lössen helt krävs att man behandlar katten med lusmedel. Andra katter som har daglig kontakt med din katt bör också genomgå behandling. Lusdödande medel finns receptfritt på de flesta apotek.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Frontline Comp vet. för katt är en lösning som appliceras i kattens päls och hjälper även mot fästingar och loppor. En behandling skyddar katten från parasiter i en månad. Det är viktigt att katten inte slickar sig i pälsen medan den är fuktig, eftersom medlet då kan få svagare effekt. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.