Folsyra

Folsyra är en B-vitamin som är särskilt viktig för fostrets utveckling. Vanligtvis räcker den mängd folsyra man får i sig med maten. I vissa fall kan man ha brist på folsyra, exempelvis om kosten är ensidig, om man väntar tvillingar eller om den blivande mamman tar medicin mot epilepsi. Man kan lätt öka sitt intag av B-vitaminer.

Vad kan jag göra?
Det finns gott om folsyra i exempelvis spenat, bönor, linser, apelsin och tomat. Det är viktigt att man har ett gott folsyraintag redan en månad innan graviditeten och fortsättningsvis fram till förlossningen.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
B-kombin forte N, Beviplex Comp och Dulcivit comp är tabletter som innehåller folsyra och flera andra vitaminer. Dulcivit comp innehåller även järn. Vanligtvis tar man en tablett om dagen. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.