Allergisk snuva och nästäppa

Allergisk snuva och nästäppa kan orsakas av allergi mot pollen, pälsdjur, damm eller kvalster. Man kan vara olika känslig mot olika typer av pollen. Besvären vid pollenallergi är säsongsbundna men kan särskilt på våren lätt misstas för en förkylning, så man bör vara uppmärksam på om man reagerar på någonting särskilt i sin omgivning. Det finns enkel hjälp att få.
Vad kan jag göra?
Det är viktigt att man tar reda på vad man är allergisk mot och undviker detta så gott det går. Oftast räcker det dock inte, utan medicinering krävs. Det finns flera receptfria läkemedel, både tabletter och nässpray, med god verkan mot allergisk snuva och nästäppa.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Nässpray som Pollyferm (natriumkromoglikat) fungerar bäst om man börjar medicineringen ett par veckor i förväg, innan pollensäsongen startar. Har man kraftiga besvär kan man ta exempelvis Rhinocort Aqua(budenosid) eller Flutide Nasal (flutikason). Även dessa når full effekt först efter några dagars användning. Det går bra att kombinera nässpray med tabletter, t ex Clarityn (loratadin) eller Kestine (ebastin). Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.