Svinkoppor hos barn

Svinkoppor, eller impetigo, är små, röda utslag i ansiktet som är vanligt bland barn. Oftast får barnet svinkoppor kring munnen. Utslagen orsakas av en bakterieinfektion och utslagen genomgår en tydlig förändring från att vara röda prickar som blir varfyllda blåsor, som sedan övergår i gula sårskorpor. Risken att smitta andra ökar om barnet kliar sönder blåsor eller skorpor.

Vad kan jag göra?
Blåsor och sårskorpor bör man aktivt försöka bli av med. På ställen där man lätt kommer åt kan man tvätta dem med vatten och tvål, två gånger dagligen. Det är viktigt att man tar bort barnets sårskorpor, eftersom bakterierna då får svårare att föröka sig. Smittorisken är hög. Man bör byta sängläder ofta och inte dela handduk. Barn med svinkoppor bör stanna hemma från förskola. Vid behandling i hemmet finns även receptfria läkemedel mot svinkoppor som motverkar infektion.

Vilken receptfri medicin kan jag välja?
Både LHP och Microcid är salvor md väteperoxid som verkar bakteriedödande och kan strykas på i samband med tvätt av barnets utslag. Lhp kan användas 1-2 gånger om dagen i upp till två veckor. Microcid kan användas 2-3 gånger om dagen eller fler vid behov, i upp till tre-fyra veckor. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln, där även doseringsanvisningar finns.