Magont

Har man ont i magen kan det bero på flera olika orsaker. Får man besvär med sura uppstötningar eller halsbränna, eller om man känner smärta i buken mellan måltiderna kan det vara ett tecken på att man har fått magsår. Mot lindriga magbesvär finns enkel hjälp att få.
Vad kan jag göra?
Magen mår bättre av att man håller en balanserad kost och äter regelbundet. Om man har sura uppstötningar och halsbränna så kan detta lindras om man undviker exempelvis kaffe och kolsyrade drycker. Andra orsaker till magont kan vara gaser i magen, och det är även vanligt att kvinnor får ont i nedre delen av buken dagarna före mensen. Vissa läkemedel kan orsaka smärta i magen, exempelvis värktabletter som Magnecyl, Treo, Aspirin, Ipren, Voltaren och Naproxen. Därför bör man i den mån det går undvika dessa mediciner om man har smärta. Om man misstänker magsår bör man inte egenvårda i mer än två veckor. Mår man då inte bättre krävs vidare undersökning hos läkare. Flera receptfria läkemedel på apoteken kan hjälpa dig mot tillfälliga besvär.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Mediciner som Zantac Brus (ranitidin) och Losec (omeprazol) gör att mindre magsyra produceras, vilket motverkar bildandet av magsår. Rådgör med apotekare eller läkare om vilken produkt och dosering som passar dig. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.