Huvudvärk hos barn

Huvudvärk är ovanligt hos mindre barn, men kan drabba barn i skolåldern lika ofta som vuxna. Barnet kan få ont i huvudet av flera orsaker. Exempelvis på grund av stress, att barnet anstränger ögonen på grund av synfel eller att barnet gnisslar tänder i sömnen. Migrän förekommer också hos barn och blir hos flickor vanligare efter puberteten. Det går oftast att lindra barnets huvudvärk med enkla medel.

Vad kan jag göra?
Huvudvärk kan förebyggas om man ser till att barnet vilar, äter regelbundet samt har goda sömnvanor. Barn med migrän bör få vila i ett mörkt, tyst rum. Det finns flera receptfria läkemedel som kan lindra tillfällig huvudvärk hos barn.

Vilken receptfri medicin kan jag välja?
Från 3 år kan man ge Panodil tabletter (paracetamol).
Från 4 år kan man ge Pamol tabletter (paracetamol).
Från 6 år kan man ge Ibumetin och Burana tabletter (ibuprofen).

Suppositorier och mediciner i flytande form kan vara lättare att ge till små barn. Exempel på dessa är Alvedon oral lösning (paracetamol) och Ipren suppositorier (ibuprofen). Man bör inte ge barnet medicin mot huvudvärk i mer än två dygn utan läkares ordination. Kontakta vården om längre behandling behövs. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln, där även doseringsanvisningar finns.