Halsfluss

Om det gör ont i halsen när man sväljer kan detta bero på halsfluss. Det är en infektion som vanligtvis orsakas av bakterier eller virus. Har man blivit smittad kan det dröja ett par dagar tills symtomen kommer. Man kan få feber, svullna halsmandlar och känna sig yr. Besvären vid halsfluss är oftast övergående och egenvård kan ge lindring.
Vad kan jag göra?
Varm dryck, kall yoghurt eller glass kan få halsen att kännas bättre tillfälligt. Sök vård om du plötsligt får hög feber eller mår mycket sämre efter ett par dygn med halsfluss.  För att lindra besvären tillfälligt kan man även pröva receptfri medicin.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Receptfria mediciner kan lindra feber och värk. Mot ont i halsen kan man ta receptfria mediciner som Mucoangin (ambroxol), Zyx (benzydamin) och Bafucin som har viss smärtlindrande effekt. Bafucin verkar dessutom mot bakterier. Strepsils har endast bakteriehämmande effekt. Sugtabletterna kan tas vid behov i flera dagar, men har besvären inte förbättrats inom en vecka bör man avbryta behandlingen och söka vård. Nyodex (povidon) är ett gurgelvatten som man sköljer munnen med och sedan spottar ut. Det ger effekt mot bakterier och virus i munnen. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.