Kalium

Kalium är ett viktigt mineral för kroppsfunktionen. Särskilt muskler, nerver och njurar behöver kalium för att fungera ordentligt. Kalium påverkar även blodtrycket. Känner man sig svag i muskler och lätt får muskelkramp kan det bero på kaliumbrist. Tar man medicin med urindrivande effekt kan det leda till att man får brist på kalium, eftersom den förs ut med urinen.

Vad kan jag göra?
Större delen av den mängd kalium man får i sig genom maten kommer från potatis och mjölkprodukter, men kalium finns i det mesta vi äter. Behöver man extra tillskott av kalium finns receptfria mediciner på apoteken.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Kajos med kaliumcitrat förebygger kaliumbrist, och kan rekommenderas av läkare vid samtidig behandling med hjärtmedicinen digitalis. Dosen bör bestämmas av din läkare men vanligt är att man tar 15-30 ml en till två gånger om dagen. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.