Klåda och svamp i underlivet

Både män och kvinnor kan få problem med klåda kring könsorgan eller i stjärten. Det finns flera orsaker till sådana symtom, men många gånger rör det sig om lindriga svampinfektioner på huden. Tvättar man sig överdrivet mycket kan den naturliga bakteriebalansen i underlivet störas. Detta ökar risken för infektion. Det finns flera sätt att undvika uppkomst av svamp i underlivet.

Vad kan jag göra?
Analklåda kan bero på eksem, svampinfektion eller springmask, framför allt hos barn. Andra åkommor som kan orsaka klåda är hemorrojder, flatlöss och skabb. Kvinnor med torra slemhinnor kan pröva att använda mer luftiga kläder, avstå från tampong eller binda i onödan samt undvika att tvätta sig för ofta. Får man klåda efter samlag bör man ta reda på om man är allergisk mot exempelvis latex eller om man har en könssjukdom. Har man tidigare fått svamp i underlivet och behandlat denna kan man känna igen symtomen och egenvårda med receptfria läkemedel om man får samma besvär igen. Det finns flera läkemedel mot olika sorters klåda.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Svamp i underlivet kan behandlas med Canesten (klotrimazol). Pevaryl Depot (ekonazol) är en enda vagitorie (slidpiller) som används ensamt eller i kombination med kräm. En behandling räcker för att bli av med infektionen. För ändtarmsbesvär kan man ta rektalsalvorna Xyloproct eller Alcosanal (natriumoleat). De motverkar inte hudsvamp men lindrar klåda och dämpar smärta. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.