Järn för gravida

Under graviditeten ökar behovet av näringsämnen ju större fostret blir. I kroppen finns ett lager av järn som kan användas när det behövs. Eftersom barnet växer fort och behöver mycket järn kan detta leda till att mamman får järnbrist. Man kan lätt öka sitt intag av järn.

Vad kan jag göra?
Ett bra sätt att förse kroppen med mer järn är att äta järnrik mat som kött, leverpastej och fullkornsbröd. Vissa matvaror som te och mjölk kan motverka kroppens upptag av järn och det kan vara bra att undvika dessa vid samtidigt intag av järn. Det finns även flera receptfria läkemedel som fungerar som kosttillskott. Medicinering med dessa ser till att man får i sig det rekommenderade dagsbehovet.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Niferex (ferroglycinsulfatkomplex) finns som kapslar och oral lösning. Duroferon (tvåvärt järn) är en tablett som tas till kvällen. Det är bäst att ta medicinerna mellan måltider, men får man problem med förstoppning kan man pröva att ta dem till maten och se om det blir bättre. Dulcivit comp innehåller förutom järn också en mängd vitaminer, t ex folsyra. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.