Springmask hos barn

Ett barn med springmask kan få klåda i stjärten, särskilt på natten då masken är mer aktiv. Springmask är en typ av parasit som lever i tarmen. Springmask smittar via avföringen och drabbar främst barn, men masken kan även spridas till vuxna. Man kan själv behandla springmask.

Vad kan jag göra?
Innan man medicinerar bör man försäkra sig om att det är springmask som orsakar klådan. Man bör tvätta barnets stjärt med tvål dagligen och även tvätta händerna ofta. Man ska byta underkläder och pyjamas dagligen och inte låta barnet dela handduk eller säng med andra i hemmet. Man behandlar i två omgångar, med två till tre veckors mellanrum. Det finns ett receptfritt maskmedel som hela familjen kan ta.

Vilken receptfri medicin kan jag välja?
Från 3 månaders ålder kan man ge barnet Vanquin (pyrvin). För barn kan det vara lättare att svälja medicinen i form av en oral lösning men det finns även tabletter. Dosen anpassas efter ålder och kroppsvikt. Behandlingen ska upprepas två till tre veckor innan barnet tar medicinen en sista gång. Detta görs även om barnet blivit av med besvären, så att maskarna inte kommer tillbaka. Det finns olika förpackningsstorlekar för behandling av en eller flera familjemedlemmar samtidigt.

Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln, där även doseringsanvisningar finns.