Åksjuka hos barn

Det är vanligt att barn blir illamående i bilar, tåg, båtar eller flygplan. Det kallas vanligtvis åksjuka eller sjösjuka. Barn brukar vara extra känsliga för de oväntade rörelseförändringar som kroppen utsätts för. Det kan leda till att barnet får yrsel och kräks. Mot åksjuka finns enkel hjälp att få.

Vad kan jag göra?
Det finns flera saker man kan tänka på inför en resa om man vill undvika att barnet drabbas av åksjuka. Först och främst bör man se till att barnet inte har ätit en stor måltid strax innan resan. Det brukar vara bra för barnet att sitta så långt fram i fordonet som möjligt och försöka hålla blicken stilla. Barn kan även bli av med åksjuka med hjälp av medicin som finns att köpa receptfritt.

Vilken receptfri medicin kan jag välja?
Från 5 år och uppåt kan man välja att ge Postafen (meklozin) tabletter. Det verkar i tolv timmar och används förebyggande i alla situationer där balansrelaterat illamående förekommer.
Från 12 år kan man ge Calma (dimenhydrinat). Det är ett medicinskt tuggummi som tas före och vid behov under resan. Effekten varar i tre till sex timmar.

Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln, där även doseringsanvisningar finns.