C-vitamin

Vitamin C är viktigt för flera av kroppens funktioner, bland annat bildandet av ben, brosk och tänder. C-vitamin har en antioxidant verkan som skyddar mot fria radikaler. C-vitamin hjälper även kroppen ta upp mer järn från maten. Om man får i sig för lite C-vitamin, exempelvis på grund av obalanserad kost eller sjukdom, kan man få C-vitaminbrist. Detta kan leda till försämrad sårläkning och problem med tandköttet. Det är enkelt att undvika C-vitaminbrist.

Vad kan jag göra?
Större delen av den mängd C-vitamin man får i sig genom maten kommer från frukt, grönsaker och bär. Om man inte kan ändra sin kost kan man ta receptfria kosttillskott för att motverka C-vitaminbrist.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
C-vitamin finns antingen som tabletter eller brustabletter, exempelvis C-vimin och Ido-C. Vanligtvis tas en eller en halv brustablett i ett halvt glas vatten en till två gånger om dagen. Det finns även tabletter och orala lösningar med flera olika vitaminer och mineraler. Man bör inte kombinera flera läkemedel som innehåller samma vitaminer eller mineraler eftersom man då kan få i sig större mängder än vad som är rekommenderat dagligt intag. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.