Vårtor

Det finns olika typer av vårtor och de kan sitta på olika ställen på kroppen. Den vanligaste formen ser ut som små förhårdnader på händer eller fötter. Vårtor orsakas av virus och smittar lätt, särskilt bland barn och på platser som exempelvis omklädningsrum och simhallar. Vårtorna i sig är sällan skadliga, men sitter de exempelvis på undersidan av foten kan det göra ont när man går. Med tiden försvinner vårtor av sig själva, men det kan ta flera år. Att behandla sina vårtor är ett bra sätt att snabbare bli av med problemen.

Vad kan jag göra?
Genom att behandla vårtorna minskas risken att vårtorna sprids, exempelvis till andra i familjen. Det finns olika vårtmedel beroende på om man vill ta bort fotvårtor eller vårtor på händer eller fingrar.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Vårtor på händerna kan förslagsvis behandlas med Trans-Ver-Sal plåster (salicylsyra) över natten eller Lapispenna (silvernitrat) en till två gånger i veckan i några veckor. Har man fotvårtor eller envisa vårtor med ett kraftigt förtjockat lager kan man pröva en starkare variant, exempelvis Vårtmedel Stark DnE. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.