Vagel

En vagel är en inflammation i huden precis vid ögat, vanligtvis på insidan av ögonlocket. Det bildas en röd knöl som kan skava mot ögat. Har man torra ögon eller om man kliar sig i ögonen ofta, exempelvis i samband med pollenallergi, så kan man lättare få vaglar. Oftast kan man på egen hand behandla vageln.
Vad kan jag göra?
Man bör undvika att klämma på vageln eftersom det kan förvärra tillståndet. Med tiden försvinner vageln av sig själv, men det kan dröja upp till två veckor innan besvären är borta helt. Användning av receptfri medicin kan hjälpa dig att snabbare bli av med vageln.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Noviform (bibrokatol) ögonsalva har en bakteriedödande verkan. Man sätter en liten klick salva under ögonlockskanten där vageln sitter. Eftersom det tar en stund innan salvan sjunker in kan det vara praktiskt att ta medicinen när man går och lägger sig. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.