Getingstick hos barn

Stick från getingar, bin och andra insekter orsakar intensiv smärta och kliande svullnader på huden. Getingstick kan vara mycket smärtsamma. En tid efter att ett barn blivit stucket är det lätt hänt att barnet kliar sig och river upp ett sår som kan bli infekterat. I sällsynta fall kan barn med allergier få kraftiga reaktioner av getingstick. I de flesta fall där insektsbett orsakar smärta kan man lindra besvären med enkla metoder.

Vad kan jag göra?
Är barnet överkänsligt mot getingstick bör man ha särskild medicin med sig i beredskap. Detta gäller särskilt om man är ute i naturen där det kan vara svårt att få hjälp snabbt. Man bör plocka bort gadden om den sitter kvar i huden. Om barnet exempelvis blivit stucket i halsen och får svårt att andas ska man söka vård akut. Det finns receptfria läkemedel som lindrar klåda och smärta efter getingstick.

Vilken receptfri medicin kan jag välja?
Barn i alla åldrar kan behandlas med Alsollösning eller Alsolsprit. De verkar klådstillande och bakteriedödande.
Från 1½ år kan man ge Xylocain (lidokain). Det är en lokalbedövande salva och kan vara särskilt användbar mot smärtande bett.
Från 2 år kan man ge Hydrokortison CCS (kortison), en klådstillande salva.
Från 4 år kan man ge After Bite, en klådstillande lösning man stryker på huden.

Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln, där även doseringsanvisningar finns.