Mensvärk

Mensvärk kommer i samband med mensen, men den kan även börja något tidigare. Livmodern dras samman, vilket orsakar smärtor i nedre magen och även ner mot låren och nedre ryggen. Mensvärk är vanligt bland unga och är oftast ingenting att oroa sig för så länge smärtorna inte är allt för kraftiga. Man kan lindra värken med enkla medel.

Vad kan jag göra själv?
Ibland kan det räcka med att ligga och vila med uppdragna knän, alternativt placera en värmande kudde eller filt över magen. Är värken inte alltför intensiv kan det även hjälpa om man tar en lugn promenad. Det finns flera smärtstillande läkemedel som kan lindra mensvärk. Börja så fort smärtan känns av och ta maximal dygnsdos under dagarna med mensvärk.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Samtliga receptfria smärtstillande är effektiva vid mensvärk. Många väljer exempelvis Ipren eller Ibumetin (ibuprofen). En till två tabletter (200-400 mg) kan tas en till tre gånger per dag, dock högst totalt 1200 mg per dygn. Att ta fler än två tabletter per tillfälle ger inte bättre effekt. Det går även att kombinera med exempelvis Alvedon eller Panodil (paracetamol) om man fortfarande har ont. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.