Eksem

Eksem är röda, torra hudutslag. Utslagen kan klia, vätska och svida. De uppträder vanligtvis på händer och i böjveck på armar och ben, men kan finnas var som helst på kroppen. Det kan vara svårt att veta vad besvären orsakas av, men i vissa fall är de ärftliga eller beror på allergi. Eksem uppstår ofta vid kontakt med vissa material eller ämnen, så kallat kontakteksem. Det brukar gå att lindra eller bli av med besvären helt.
Vad kan jag göra?
Man bör försöka undvika det som orsakar utslagen. Det kan vara bra att tvätta sig mindre ofta eftersom vatten har en uttorkande verkan på huden. Det är viktigt att man håller huden mjuk och ständigt smörjer in den med mjukgörande salva, kräm eller lotion. När man har besvär som inte lindras tillräckligt av mjukgörande produkter finns det flera receptfria mediciner som hjälper mot eksem. Vilket receptfritt läkemedel man väljer beror främst på hur ofta och vilka områden på kroppen man behöver smörja.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Smörjer man in händerna på dagen kan det vara opraktiskt med en salva, eftersom den är fetast och kladdar mest. Däremot kan en lotion eller kräm kännas otillräcklig. Därför bör man pröva sig fram tills man hittar den produkt man trivs bäst med. En salva är fetare än en kräm som i sin tur är fetare än en lotion. Salvor kan kännas för kladdiga för att användas på händerna dagtid. I så fall kan man i stället använda kräm eller lotion. Är besvären ändå kvar bör man under en begränsad period pröva t ex Hydrokortison CCS eller Mildison Lipid (hydrokortison). Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln