Hemorrojder

Ändtarmsbesvär som hemorrojder, sprickor och klåda drabbar de flesta någon gång i livet. Risken att få besvär är större om man är överviktig, har ett stillasittande jobb eller är gravid. Hemorrojder ser ut som små uppsvällda knölar på huden vid ändtarmens öppning. De bildas genom att blodkärl under huden utvidgas och buktar ut. De är inte farliga men kan orsaka klåda och göra ont när man sitter. Sprickor i huden kring analöppningen kan uppstå om man exempelvis är hård i magen. När man går på toaletten kan det svida och göra ont och lättare blödning kan uppstå. Det finns flera saker man kan göra för att undvika eller lindra ändtarmsbesvär.

Vad kan jag göra?
Har man klåda utan hemorrojder eller sprickor kan det röra sig om springmask. För att egenvårda hemorrojder kan det vara bra att äta fiberrik mat eftersom avföringen då blir mjukare. Hemorrojder och sprickor kan läka av sig själva med tiden, men vill man snabbare bli fri från besvären kan man behandla med läkemedel som finns receptfritt på apoteken.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Xyloproct finns både som stolpiller och salva. Den verkar klådstillande och lindrar smärta och svullnad. Xylocain (lidokain) är en salva som dämpar smärtan. Suppositorier kan användas två till fem gånger om dagen, förslagsvis morgon, kväll och efter toalettbesök. Salva kan användas vid behov flera gånger om dagen. Medicinerna kan användas i upp till tre veckor. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.