Järn

Järn behövs för att kroppen ska bilda röda blodkroppar. Järnbrist kan påverka kroppen på flera sätt. Brist på järn kan därför leda till blodbrist, med symtom som exempelvis trötthet. Vissa grupper har ett särskilt behov av järntillskott. Gravida behöver mer järn för att kunna försörja barnet med blod och äldre kan ha försämrad förmåga att producera eget järn. Enkla tillskott av järn kan göra stor skillnad.

Vad kan jag göra?
Man kan äta järnrik mat som kött, blodpudding och fullkornsbröd. Det finns även flera receptfria läkemedel som fungerar som kosttillskott. Medicinering med dessa ser till att man får i sig det rekommenderade dagsbehovet.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Niferex (ferroglycinsulfatkomplex) finns som oral lösning och är ett bra alternativ om man har svårt att svälja tabletter. Duroferon (tvåvärt järn) är en depottablett man tar en gång på morgonen och en på kvällen. Med ”depot” menas att den långsamt förser kroppen med järn över en längre tid. Behandlingen pågår tills man har normala mängder järn i blodet. Rådgör med din läkare angående dosering och följ instruktionerna i bipacksedeln.