Halsfluss hos barn

Ett barn med halsfluss kan klaga på att det gör ont i halsen, särskilt när barnet sväljer. Halsfluss är vanligtvis en bakterie- eller virusinfektion. Det är inte ovanligt att barn samtidigt får feber och svullna halsmandlar. Lindrig halsfluss går att egenvårda.

Vad kan jag göra?
Lite glass kan lindra barnets smärta tillfälligt. Får barnet problem att äta eller andas på grund av smärta och svullnad ska man söka vård. Infektionen kan ha orsakats av en bakterie som går att behandla med antibiotika. Beroende på barnets ålder kan man ge receptfri medicin för allt lindra halsont, feber och värk.

Vilken receptfri medicin kan jag välja?
Receptfria mediciner kan lindra feber och värk. Mot ont i halsen kan man ge barnet något av följande:

Från 5 år kan man ge Bafucin. Det är en sugtablett som hämmar bakterier och stillar smärtan.
Från 6 år kan man ge Zyx (benzydamin). Zyx är en sugtablett som verkar bakteriedödande och smärtlindrande. Sugtabletterna är stora så barnet bör övervakas av en vuxen vid medicinering.
Från 12 år kan man ge Mucoangin (ambroxol) och Nyodex (povidon). Mucoangin är en sugtablett med smärtlindrande effekt. Nyodex är en lösning som barnet sköljer munnen med upprepade gånger varje dag, vilket motverkar både bakterier och virus.
Strepsils verkar bakteriehämmande och kan under en vuxens uppsikt ges till barn som är stora nog att förstå hur sugtabletter fungerar.

Mår barnet inte bättre inom en vecka bör man avbryta behandlingen och söka vård. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln, där även doseringsanvisningar finns.