Åderbråck

När blodet är på väg upp för benen, genom venerna, hjälper särskilda klaffar till att pressa blodet i rätt riktning. Venklaffarnas förmåga att hålla ett jämnt tryck kan försämras med åldern eller av ärftliga skäl. Åderbråck uppstår när venerna utvidgas och buktar ut på grund av det ökade trycket. Vid graviditet finns också ökad risk att få åderbråck. Ett åderbråck är ingenting farligt i sig, men det kan göra huden svullen och öm. Man kan även få värk när man sitter eller står stilla under en längre tid. Besvären kan till viss del undvikas eller lindras.

Vad kan jag göra?
För att bli fri från besvär vid åderbråck i ben bör man undvika långvarigt stillasittande och positioner där benet hamnar i kläm. Man kan även lindra besvären med hjälp av receptfri medicinering.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Hirudoid (mukopolysackaridpolysulfat) är det enda receptfria läkemedlet mot åderbråck. En tre till fem centimeter lång salvsträng masseras in på det drabbade området en till flera gånger om dagen. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln