Sömn

De flesta upplever sömnsvårigheter vid något tillfälle. Att ha svårt att sova kan bero på flera saker. Exempelvis kan sovrummet vara för ljust, eller så har man problem med buller eller oväsen om natten. Man kan även ligga sömnlös utan att det finns en tydlig anledning. Det kan bero på att man känner stress eller att det är för varmt i rummet. Brist på sömn är inte farligt i sig, men långvariga sömnproblem kan leda till sämre prestationsförmåga under den vakna delen av dygnet. Det finns flera saker man kan göra för att bättra på sin sömn.

Vad kan jag göra själv?
Man kan försöka ändra sina vanor om kvällen. Rullgardin eller persienner och ett fönster på glänt under natten ger en lugnare, svalare miljö som underlättar insomnande. Öronproppar kan stänga ute oljud, exempelvis från grannar eller en partner som snarkar. Det finns även receptfria läkemedel som hjälper dig att bli fri från tillfälliga insomningsbesvär.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Neurol (valeriana) finns i form av tabletter och kapslar. Medicinen är milt rogivande och kan även hjälpa vid nedstämdhet och tas vanligtvis cirka en timme innan man går och lägger sig. Man når full effekt efter två till fyra veckors regelbunden användning. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.