Huvudvärk

Huvudvärk är ett vanligt problem som de flesta väl känner till. Flera saker kan leda till huvudvärk, exempelvis förkylning, stress eller att man omedvetet spänner nack- och käkmuskler när man sover. Försämrad syn kan också orsaka huvudvärk, eftersom man då anstränger ögonen under långa stunder. Har man gått en längre tid utan att äta och dricka ordentligt kan man också få ont i huvudet. Ett överdrivet intag av smärtstillande läkemedel över längre perioder kan orsaka återkommande huvudvärk. Se därför till att endast använda huvudvärkstabletter de dagar som det behövs. Har man ofta ont i huvudet kan det vara bra att söka läkarvård och försöka ta reda på orsaken till detta. Det går oftast att lindra värken snabbt med enkla medel.

Vad kan jag göra?
Huvudvärk kan förebyggas om man vilar, äter regelbundet samt har goda sömnvanor. Enstaka pauser under arbetsdagen hjälper muskler att slappna av. Ofta får man ont i huvudet för att man spänner sig utan att veta om det. Det finns flera receptfria läkemedel med likvärdig effekt mot huvudvärk. Det som skiljer dem åt är främst tiden det tar tills effekt nås och hur länge effekten håller i sig. För bästa effekt, ta tabletterna med jämna mellanrum över hela dagen. Det finns flera receptfria läkemedel som är effektiva mot huvudvärk.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Vanligtvis brukar man rekommendera smärtstillande tabletter som Alvedon eller Panodil (paracetamol) mot huvudvärk. Dessutom är dessa att föredra om man lider av magproblem i form av sura uppstötningar. Det kan i vissa fall vara nödvändigt att ta en tablett med inflammationshämmande effekt, exempelvis Ipren eller Ibumetin (ibuprofren). Ett tredje receptfritt alternativ mot huvudvärk är tabletter som Treo, Aspirin och Magnecyl (acetylsalicylsyra). Vanliga tabletter tas tillsammans med ett halvt glas vatten. Munsönderfallande tabletter smälter i munnen och brustabletter löses först i ett glas vatten. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.