Klåda och torr hud

Hudklåda är en vanlig åkomma som kan orsakas av flera olika saker. Om luften är torr och man dessutom tvättar huden ofta kan det leda till hudbesvär med torr, känslig hy och hudsprickor. Kliande, torr hud kan man själv behandla.
Vad kan jag göra?
Om orsakerna till klåda är insektsbett, eksem eller hudsvamp kan du läsa mer om lämplig egenvård i respektive artikel. Även om klådan är intensiv bör man undvika att klia och riva på huden. Det är viktigt med god hygien, men man bör heller inte duscha eller bada för ofta. Tvål och vatten kan vara uttorkande för huden. I stället kan man använda exempelvis duscholja. Har man långvariga eller ständigt återkommande hudbesvär kan man pröva receptfria hudvårdsprodukter som finns på apoteken. Vilket läkemedel som passar dig bäst beror på vilken sorts hudproblem du har.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Torr hud kan behandlas med samtliga krämer, salvor och lotioner som du hittar på apoteken. Krämer som Fenuril (karbamid) och Propyderm (propylenglykol) motverkar klåda, återfuktar huden och kan användas över stora ytor flera gånger om dagen om det behövs. Hudkräm som innehåller karbamid kan svida lite grann när man applicerar den. Därför kan exempelvis Miniderm (glycerin) passa bäst för behandling av torr hud hos barn. Daktacort och Cortimyk är två receptfria mediciner som passar bäst vid klåda orsakad av hudsvamp. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.