Halsbränna

Halsbränna får man när magsaft kommer upp från magsäcken och når matstrupen. Det kan upplevas som irriterande i bröstet, med en brännande känsla. Man kan få ont i magen och det är även vanligt att man samtidigt får sura uppstötningar.
Det kan finnas flera orsaker till halsbränna. Exempelvis är risken större när man är gravid, eller om man äter fet mat och dricker juice eller kaffe. Även vissa läkemedel kan ge magbesvär. Symtomen vid halsbränna kan vara ett tecken på att man har eller håller på att få magsår, men i många fall är besvären tillfälliga. Halsbränna går att behandla.

Vad kan jag göra?
Man kan pröva att ändra sin kost och undvika att äta sent på kvällen. Om man är rökare så bör man försöka sluta röka. Om man undviker stress kan det lindra besvären. Det finns flera läkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar som man kan få receptfritt på sitt apotek. Återkommande besvär med sura uppstötningar ska tas på allvar och hjälper inte receptfri medicinering bör man söka hjälp hos läkare. Vid egenvård av halsbränna finns en mängd alternativ att välja bland.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Olika mediciner ger effekt olika länge. Rennie och Novalucol verkar snabbt och ger effekt i c:a en timme. Har man besvär hela dagen eller natten kan man ta medicin med längre verkan, exempelvis Pepcid Duo eller Zantac (ranitidin). Dessa verkar i upp till 12 timmar. Mot halsbränna och sura uppstötningar som varar i flera dagar kan man ta receptfria läkemedel som Losec (omeprazol) eller Pantoloc (pantoprazol). Effekten av dessa kommer efter två timmar och håller upp till ett dygn. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.