Liktornar och förhårdnader

Liktornar är förhårdnader som på grund av tryck mot huden vänts inåt. Förhårdnader och liktornar kan drabba hud som är uttorkad och belastas ofta, exempelvis på fotsulan, hälen eller tårna samt handflator vid idrott och fysiskt arbete. Ofta känner man av smärta om man drabbas av liktornar. Huden är torr, hård och kan ha sprickor. Det finns enkel hjälp att få.
Vad kan jag göra?
Huden behöver hållas mjuk och om möjligt bör man försöka avlasta de smärtande områdena, exempelvis med hjälp av plåster. Det finns även receptfria, läkemedelsklassade produkter som ger effektiv lindring vid behandling av liktornar, förhårdnader och sprickor. Välj ett läkemedel som bäst passar dina besvär.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Salsyvase (salicylsyra) är en salva man stryker på huden, flera gånger vid behov och exempelvis till natten. Plåster är praktiskt för behandling av förhårdnader på fötterna, eftersom de inte kladdar. Liktornsplåster Scholl (salicylsyra) kan sitta kvar i ett par dagar, varpå huden luckras upp och enklare kan behandlas med fotfil. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.