Feber hos barn

Feber är kroppens eget sätt att klara av en infektion och orsakas ofta av bakterier och virus, exempelvis vid förkylning. Kroppstemperaturen stiger över 36-37 °C uppmätt med kroppstermometer. Det finns flera sätt att lindra besvären samt påskynda återhämtandet.

Vad kan jag göra?
Det kan dröja flera dagar innan febern går ner. Ta barnet till en vårdcentral om febern kvarstår efter fyra, fem dygn. Är barnet slött eller om barnet inte vill dricka ska man söka vård. Om en bebis mindre än 3 månader får feber ska man alltid söka vård.

Det är lämpligt att barnet stannar hemma från förskola eller skola, men barnet bör inte ligga till sängs eftersom det kan öka risken för inflammation i öron och bihålor. Det är viktigt att barnet får dricka vatten eller annan dryck ofta och att man håller relativt svalt i rummet. Det finns flera receptfria läkemedel som ger barnet lindring vid feber. Man bör rådgöra med läkare eller sjuksköterska innan man ger medicin till ett barn under 6 månader.

Vilken receptfri medicin kan jag välja?
Från 3 månader kan man ge flytande lösningar eller suppositorier med paracetamol som Alvedon, Panodil eller Reliv.
Från 6 månader kan man ge Ipren oral lösning (ibuprofen).
Från 3 år kan man ge Panodil tabletter (paracetamol).
Från 4 år kan man ge Pamol tabletter (paracetamol).
Från 6 år kan man ge Ibumetin och Burana tabletter (den svagare styrkan, 200 mg ibuprofren).

Suppositorier och mediciner i flytande form kan vara lättare att ge till små barn. Man bör inte ge barnet febernedsättande medicin i mer än två dygn utan läkares ordination. Kontakta vården om längre behandling behövs. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln, där även doseringsanvisningar finns.