D-vitamin och kalcium

Kroppen behöver vitamin D, bland annat för att kunna ta upp kalcium som stärker skelettet. Brist på D-vitamin kan därför leda till benskörhet. När man blir äldre får kroppen svårare att producera D-vitamin. Detta kan gå obemärkt en längre tid, tills en till synes lindrig olycka orsakar benbrott exempelvis i hand- eller höftled. Särskilt äldre kvinnor löper risk att utveckla benskörhet. Barn upp till två års ålder rekommenderas tillskott av Vitamin D för att skelettet ska växa bra.

Vad kan jag göra?
Förutom att hålla en god kost har man även nytta av att vistas utomhus regelbundet. Solljus hjälper kroppen bilda D-vitamin och motion hjälper till att hålla skelettet friskt. För att bli fri från besvär vid brist på kalcium och D-vitamin kan man även ta receptfria läkemedel. Dessa fungerar som kosttillskott och komplementerar de vitaminer och mineraler man får i sig via maten.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Behöver man förutom kalcium även ett extra tillskott av D-vitamin kan man ta Kalcipos-D mite eller Calcichew-D3 Mite, som också finns med mintsmak. D-vitamin Olja ACO är droppar ämnade för barn upp till två år. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.