Hosta hos barn

Det är vanligt att barn får hosta, exempelvis i samband med förkylning. Detta är helt naturligt. Hostreflexen är till för att slemmet ska hostas upp, vilket hjälper kroppen att bli av med bakterier och skadliga ämnen. Hostan går oftast över av sig själv efter några dagar eller ibland veckor, men det finns flera saker man kan göra för att lindra hostan.

Vad kan jag göra?
Hostan kan vara ett förkylningssymtom eller tecken på en bakterieinfektion (exempelvis kikhosta). Det kan vara bra att ge barnet lite mer att dricka eftersom det gör det lättare att hosta upp slem i halsen. Har barnet exempelvis torr rethosta på natten kan man ge lite vatten eller hostmedicin innan läggdags. Det finns flera receptfria mediciner mot både slemhosta och torrhosta.

Vilken receptfri medicin kan jag välja?
Från 1 års ålder kan man ge slemlösande medel med bromhexin som Bisolvon och Quilla Simplex.
Från 2 år kan man ge Nipaxon (noskapin), mot torrhosta.
Från 6 år kan man ge Kaloba. Det är en traditionellt växtbaserad medicin som grundar sig på erfarenheter av långvarig användning som lindrar förkylningssymtom, bl a hosta.

Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln, där även doseringsanvisningar finns.