Ryggskott

Ryggbesvär som ryggskott, nackspärr och andra former av smärta i rygg och nacke kan komma plötsligt, exempelvis när man böjer sig ner eller gör en ovan rörelse. Har man under en längre tid hållit en dålig position, t ex sovit obekvämt, kan man få kramp i rygg- och nackmuskler. Det kan ta många dagar innan krampen släpper helt och smärtan försvinner. Det går att egenvårda ryggskott.
Vad kan jag göra?
Man återhämtar sig snabbare om man håller kroppen i rörelse så gott det går, men man bör undvika att anstränga rygg och nacke. I vissa fall känns det bättre om man håller det smärtande området varmt. Problemen går oftast över av sig själv men det finns flera receptfria mediciner som kan lindra smärtan.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Har man råkat ut för ryggskott är det rekommenderat att man under de första dagarna tar högsta dagsdos av en inflammationshämmande medicin som Ipren eller Ibumetin (ibuprofen) och sedan byter till en tablett som innehåller paracetamol, exempelvis Alvedon (paracetamol). Förutom tabletter finns smärtstillande mediciner även som gel, spray och plåster. Eeze (diklofenak) finns även som gel och är till för att behandla mindre ytor på kroppen. Har man smärta eller värk över stora områden är tabletter att föredra. Man bör inte använda gel, spray eller plåster på skadad hud. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln