Förkylning hos barn

Små barn blir ofta förkylda flera gånger om året. Förkylningen kan göra att barnet får hög feber, snuva och hosta. Vanligtvis går förkylningen över efter en eller två veckor. Förkylningen kan övergå i halsont, hosta eller öroninflammation, som är särskilt vanligt hos barn. Man kan inte bota förkylning men det finns flera saker man kan göra för att lindra barnets besvär.

Vad kan jag göra?
Barnet bör stanna hemma från skola eller förskola för att undvika att smitta andra. Av samma anledning är det också viktigt att hålla extra god hygien om man har ett förkylt barn i hemmet. Man bör kontrollera om barnet har feber, samt låta barnet vila. Det finns även flera receptfria mediciner som kan hjälpa vid förkylning hos barn.

Vilken receptfri medicin kan jag välja?
När man ger barnet receptfri medicin mot förkylning får man bäst effekt om man börjar så fort barnet visar symtom. Läs mer om de olika symtomen vid förkylning hos barn och hur man bäst behandlar dem receptfritt:

– Snuva och nästäppa
– Feber
– Hosta
– Halsont

Från 2 år kan man ge Vicks Vaporub. Det är en salva man smörjer in på barnets bröst, rygg och hals och hjälper mot nästäppa samt ökar blodcirkulationen. Från 12 år kan man ge Kan Jang och Echitonil. Dessa är traditionellt växtbaserade mediciner som grundar sig på erfarenheter av långvarig användning. De lindrar förkylningssymtom och kan påskynda barnets tillfrisknande. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln, där även doseringsanvisningar finns.