Snuva och nästäppa

När man är förkyld eller när luftvägarna utsätts för kyla ökar produktionen av skyddande slem i näsan. Detta leder till rinnande snuva, vilket kan vara besvärligt. Nästäppa uppkommer av att slemhinnorna inflammeras och svullnar upp. Snuva och nästäppa kan man behandla själv.
Vad kan jag göra?
Allergi mot exempelvis pollen, pälsdjur eller damm kan också orsaka snuva och nästäppa. Se vad du kan göra för att bli fri från allergiska besvär. Det går att motverka nästäppa genom att skölja bort snor i näsan med ljummet vatten. Har man besvär med nästäppa på natten kan man lägga en extra huvudkudde i sängen. Vill man snabbt bli fri från sina besvär finns även flera receptfria mediciner med god effekt mot snuva och nästäppa.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Nässpray som Otrivin (xylometazolin) och Iliadin (oximetazolin) är effektiva mot förkylningssnuva med nästäppa, men de bör inte användas i mer än 10 dagar. Otrivin Comp är en kombinerad medicin mot både rinnsnuva och nästäppa. Olbas inhalator och Oleum Basileum andas in genom näsan och ger en uppfriskande känsla i näsborrarna. Sinova gör så att snuvan blir tjockare och lättare att snyta ut.  Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.