Mjäll

Huden förnyas ständigt och detta gäller även hårbotten. Gammal hud ersätts av nya hudceller underifrån. Döda hudflagor lossnar från hårbottnen och faller bort, men syns i vanliga fall inte. Är flagorna så stora och många att man kan se dem kallas det mjäll. Den bakomliggande orsaken antas vara en sorts svamp som inte smittar. Svampen finns i huden utan att orsaka någon skada. En ökad känslighet mot svampen kan leda till ökad avfjällning av huden, med mjäll som konsekvens. Har man fet hårbotten sitter hudflagorna ofta kvar i håret. Har man torr hårbotten så faller partiklarna ner och syns som vita korn på kläderna. Besvär med mjäll brukar gå att egenvårda.

Vad kan jag göra?
Om man har problem med mjäll bör första åtgärden vara att minska användandet av eventuella stylingprodukter, eftersom de kan torka ut hårbottnen. Det finns flera receptfria medicinska hårprodukter, t ex schampo mot mjäll. Välj det läkemedel som passar vid dina besvär.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Mjällschampo såsom exempelvis Fungoral (ketokonazol) verkar bra mot svampen som orsakar mjäll. Sevorex är bra för att lösa upp mjäll som lägger sig på hårbottnen och bildar skorpor. Man behandlar vanligtvis i två till fyra veckor tills besvären försvinner och sedan en gång i veckan vid behov. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.