Prostatabesvär

Problem med prostatan leder ofta till att man får svårt att kissa. Hos äldre män är det normalt att prostatakörteln förstoras med tiden. Förstoringen är oftast inte farlig i sig, men den kan göra att urinröret kommer i kläm, vilket orsakar besvär vid urinering. Det kan exempelvis kännas som att blåsan inte töms helt och det kan droppa och rinna en stund. Man kan själv ta vissa åtgärder för att lindra besvären.

Vad kan jag göra?
Har man problem som man tror kan bero på förstorad prostata bör man uppsöka läkare för att kunna försäkra sig om att förändringen är av godartad typ. Om besvären är lindriga kan man på läkares ordination behandla dem med receptfria läkemedel som finns på apoteken.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Cernitol, Sabamin och Curbisal är naturläkemedel i form av tabletter eller kapslar och tas endast efter att läkare gett klartecken att besvären inte kräver annan vård. De tas en gång dagligen och maximal effekt kommer vanligtvis inom tre månaders användning. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.