Ljumsksvamp

Man kan få hudsvamp var som helst på kroppen. Ljumsksvamp gör att huden kring insidan av låren fjällar, kliar och blir röd. Svamp kan även finnas i hudveck samt på pungen. Ljumsksvamp är särskilt vanligt bland män som idrottar eller klär sig i varma, åtsittande kläder. Man kan själv behandla ljumsksvamp.
Vad kan jag göra?
För att undvika att få ljumsksvamp bör man använda luftiga kläder och se till att huden inte är fuktig. Har man besvär med hudsvamp bör man behandla så fort som möjligt. Man bör även smörja in huden runt svampinfekterade områden, för att motverka spridning. Det finns flera receptfria läkemedel på ditt apotek som hjälper dig att bli från ljumsksvamp.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Krämer som exempelvis Lamisil (terbinafin) kan användas i de flesta situationer. Kutan emulsion passar fuktiga och vätskande svampinfektioner. Kutan spray eller lösning är lättare att använda på håriga kroppsytor. Daktacort och Cortimyk är bra i de fall man även känner stark klåda, eftersom de också har en klådstillande verkan. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.