Ryggvärk hos gravida

Smärta och värk i ryggen är ett vanligt problem under graviditeten. När magen blir större och tyngre förändras kroppshållningen. Man belastar ländryggen och svanken på ett sätt man inte är van vid och kroppsställningen är annorlunda när man vilar. Det finns olika sätt att lindra värken.

Vad kan jag göra?
Det är bra med motion och aktivitet, men man bör tillåta sig själv att vila oftare och hålla ett lägre tempo än man annars brukar. Det är viktigt att tänka på sin hållning både vid arbete och till vardags, axlarna bör vara avslappnade när man sitter och ryggen ska ha tillräckligt stöd. Värmande dynor kan ge lindring. Det finns även receptfri medicin man kan ta för att bli fri från ryggvärk.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Alvedon, Panodil, Pamol och Reliv innehåller alla paracetamol och är de receptfria mediciner som man rekommenderar för gravida. Dessa läkemedel går bra att använda för tillfälliga besvär när som helst under graviditeten, men behöver man ta smärtstillande under en längre tid bör man kontakta vården. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln