Halsont

Vid halsont blir svalget irriterat vilket är ett vanligt symtom vid förkylning. Det kan kännas som en klump i halsen och göra ont konstant eller bara när man sväljer. Det finns flera sätt att lindra besvären vid halsont.

Vad kan jag göra?
Har man samtidigt feber kan det bero på halsfluss, en infektion orsakad av bakterier eller virus. Varm dryck eller exempelvis kall yoghurt eller glass kan få halsen att kännas bättre tillfälligt. För effektiv smärtlindring finns flera receptfria sugtabletter på ditt apotek.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
För bakteriedödande effekt välj Bafucin eller Strepsils. För smärtlindrande effekt välj Mucoangin(ambroxol), Zyx (benzydamin) eller Bafucin. De kan tas vid behov i flera dagar, men har besvären inte förbättrats inom en vecka bör man avbryta behandlingen och söka vård. Samtliga mediciner är receptfria. Nyodex (povidon) är ett gurgelvatten som man sköljer munnen med och sedan spottar ut. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.