Akne

Akne är ett vanligt hudproblem och kännetecknas av röda utslag, även kallade finnar. De vanligaste ställena där finnar dyker upp är i ansiktet och på ryggen. Akne är en typisk åkomma bland tonåringar, eftersom puberteten medför ökad produktion av könshormoner, vilket i sin tur leder till fetare hy. Bakterier i huden, tillsammans med hudfettet, ger upphov till att talgkörtlar i huden inflammeras. Dessa svullnar då upp, blir ömma och kan även ge klåda. Vanligtvis har utslagen gulvita pormaskar, men det finns undantag. En form av akne (rosacea) ger helröda utslag utan pormaskar. Svår akne kan behöva undersökas av läkare, men oftast kan man bli av med dem på egen hand.
Vad kan jag göra?
Det är viktigt att man inte petar, kliar eller klämmer finnarna, utan i så stor utsträckning som möjligt låter dem vara ifred. Man bör rengöra huden morgon och kväll, men inte gå till överdrift. Det finns flera receptfria läkemedel mot akne som lindrar besvären och motverkar uppkomsten av nya finnar. De finns både som krämer och vätskor som regelbundet stryks på huden tills utslagen blir bättre eller försvinner helt.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Har man inte tidigare använt läkemedel för att behandla sin akne är det lämpligt att börja med en mildare variant, t ex ACO Acnelösning (salicylsyra). Är detta inte är tillräckligt kan man pröva starkare medel som Basiron AC eller Brevoxyl (bensoylperoxid). Rosazol (metrodinazol) är en kräm för behandling av rosacea, men bör endast användas på läkares inrådan. Gemensamt för alla receptfria mediciner mot akne är att de torkar ut huden. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.