Skabb hos barn

Skabb är ett kvalster som lever under huden och orsakar stark klåda. Skabb smittar via långvarig kroppskontakt, exempelvis när man delar säng. Efter smittotillfället kan det dröja flera veckor innan klådan kommer. Skabb kan sätta sig var som helst på kroppen och gräver gångar, vilket syns som små utbuktningar under det översta hudlagret. Man är smittsam så länge man bär på kvalstret. Det går att bli av med skabb efter en tids behandling.

Vad kan jag göra?
Klåda kan orsakas av många olika saker, men vid tecken på att det är skabb bör man snarast behandla den. Man bör vara uppmärksam så att barnet inte river upp sår på huden. Det finns en receptfri medicin som kan användas hos alla barn över 1 år.

Vilken receptfri medicin kan jag välja?
Från 1 år kan man ge Tenutex. Det är det enda receptfria läkemedlet mot skabb. Det är ett flytande medel man masserar in över hela kroppen. Det är viktigt att man behandlar på rätt sätt, så var noggrann med att följa instruktionerna i bipacksedeln. Har ett barn under 1 år fått skabb bör man söka vård. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln, där även doseringsanvisningar finns.