Sår hos barn

Vid mindre, ytliga sår som inte blöder så mycket kan man oftast sköta om dem utan att behöva söka vård. Det kan röra sig om exempelvis skrubbsår, skärsår, skavsår och mindre brännsår på barnets händer, armar, knän eller fötter. Beroende på vilken typ av sår barnet har finns det olika sätt att behandla dem.

Vad kan jag göra?
Om barnet blöder gäller det att först och främst stoppa blödningen. Dessutom är det viktigt att hålla såret rent för att undvika infektion. Man bör ha plåster och tryckförband hemma i beredskap. Det finns flera receptfria läkemedel man kan ha nytta av vid sårvård.

Vilken receptfri medicin kan jag välja?
Barn i alla åldrar kan behandlas med Desivon (klorhexidin), ACO Alsolgel och ACO Alsolsprit. De dödar bakterier och gör att såret läker bättre. Det kan vara bra att inskaffa en bakteriedödande produkt att ha redo när olyckan är framme.

Från 1 års ålder kan man använda Dettolmed (bensalkon) för att rengöra små sår.
Från 1½ år kan man ge Xylocain (lidokain). Det är en salva som dämpar smärta och klåda i det område den stryks på. Det går även bra att använda den vid insektsbett.
Från 2 års ålder kan man använda Jodopax Hud & Sår (povidon), som är en bakteriedödande lösning.
Från 12 år kan man använda Alunstift (alum). Det minskar blödningen från små sår.
Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln där även doseringsanvisningar finns.