Muskelvärk och ledvärk

Muskelvärk och ledvärk kan orsakas av flera anledningar. Nacke, axlar och knän är känsliga punkter. Vanligtvis rör det sig om mindre skador (t ex vid idrott eller kroppsarbete) eller överansträngning, men det kan även bero på en muskelinflammation. Dålig kroppshållning eller upprepning av samma rörelser kan leda till besvär som tennisarmbåge och musarm. Man kan lindra värk i muskler och leder med enkla medel.
Vad kan jag göra?
Vid kortvariga fall av muskel- eller ledvärk kan det räcka med att vila och hålla det smärtande området varmt. Är värken långvarig och ständigt återkommande bör man ta reda på orsaken och försöka undvika denna. Leder kan även värka när kroppen drabbas av en infektion, exempelvis förkylning. Är det inte alltför smärtsamt bör man försöka hålla kroppen i rörelse eftersom det påskyndar återhämtningen. Eventuellt kan det vara nödvändigt att söka vård, och det kan vara bra att pröva sjukgymnastik. Det finns flera receptfria mediciner som kan lindra värkande muskler och ont i lederna.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Läkemedel som Ipren och Ibumetin (ibuprofen) har även en inflammationsdämpande effekt och kan därför vara att föredra i situationer där man utöver värk även har svullnad eller om huden är varm. I regel gäller att man kan ta maximal dygnsdos de dagar man känner smärta, dock under en begränsad period. Tabletter verkar smärtlindrande i hela kroppen, medan en gel eller spray verkar i stort sett endast på området där den appliceras. Därför kan det vara lämpligt att välja en gel eller spray som Eeze eller Voltaren T (diklofenak) i situationer där smärtan är begränsad till ett mindre område på utsidan av kroppen. Det är i dessa fall viktigt att man inte täcker det insmorda området med bandage eller liknande utan låter läkemedlet sjunka in i huden först. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.