Viktminskning

Den energi man får i sig från maten i form av fett, socker och kolhydrater används på olika sätt. Det man inte förbränner lagras i kroppens fettreserver. När fettreserverna växer påverkas kroppen och risken för vissa sjukdomar kan öka. Övervikt och fetma förknippas särskilt med hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Är man överviktig finns många fördelar med att gå ner i vikt.

Vad kan jag göra?
Regelbunden motion kombinerat med en balanserad kost är det bästa sättet för en säker och hållbar viktminskning. Man kan pröva på olika sporter eller banta med olika dieter tills man finner en metod som man trivs med. Det viktigaste är att man gör det till en vana, så att det blir en del av ens livsstil att äta rätt och röra på sig. Det finns ett receptfritt läkemedel som även fungerar som ett stöd på vägen till ett sundare liv med bättre viktkontroll.

Vilken receptfri medicin ska jag välja?
Alli (orlistat) är för närvarande det enda receptfria läkemedlet för viktminskning i Sverige. Det riktar sig till de som har ett BMI på 28 eller mer. En kapsel tas till varje måltid, tre gånger om dagen. En del av det fett man får i sig med maten binds upp av Alli och kan därmed inte tas upp av kroppen. Alli kan användas i upp till sex månader. Följ alltid instruktionerna i bipacksedeln.